Лесен сладкиш с орехи
500 г брашно
100 мл прясно мляко
30 г прясна мая или 9 г суха
100 г масло
50 г захар
щипка сол
2 ванилии
портокалова кора
50 г масло
100 г кафява или бяла захар
50 г ситно смлени орехи
Смесваме брашното с маята ако е суха (ако е прясна я разтваряме в малко топло мляко и захар), добавяме захарта, есенцията, 100 мл вода, млякото, солта и ванилията и омесваме. Накрая добавяме мекото масло и омесваме добре. Слагаме на топло за 1-2 часа да бухне добре и разточваме на тънка кора около 6-8 мм. Слагаме тестото в голяма правоъгълна тава (най-добре тази, която върви с фурната). Оставяме на топло да бухне за 1 час и правим дупки с пръст. Във всяка дупка слагаме по малко масло. Наръсваме обилно със захар и ядки и печем на 230 С за около 10 минути. Ако е необходимо допичаме още 5-10 минути. След като изстине режем на ленти и сервираме.