Лесна баница с готови кори
1 пакет готови точени кори
300- 400 гр. сирене
1 кофичка кисело мляко
5-6 яйца
1/2 ч.ч. разтопено масло или олио
1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
За да се справите по-бързо си пригответе всички продукти и после само наредете баницата.
Натрошете сиренето в подходящ съд. Разбийте яйцата в дълбока купа. Сложете содата в киселото мляко и изчакайте да набъбне. След това добавете млякото и разтопеното масло към яйцата и разбъркайте.
Намажете тавата с мазнина и сложете 2-3 кори на дъното. Започнете нареждането по следния начин:
Изберете средна по големина тава! Преценете размера грубо по броя на корите. За 15-16 кори е достатъчна тава с диаметър 30-35 см.
Сложете сирене върху кората и започнете да събирате четирите й ъгли към средата, като гледате сиренето да не остане само в средата. Хубаво е да се получат такива гънки с парченца сирене. Не мачкайте силно и не повдигайте кората. Просто с плъзгане събирайте четиорите и ъгъла към средата, докато получите малко пакетче подобно на роза.
Започнете да нареждате “розичките” по края на тавата без да ги притискате силно една в друга, но все пак гледайте да не остават много дупки.
След като наредите всички “рози” проверете дали не са останали празни места и ако е необходимо ги понаредете малко.
Залейте равномерно с разбитите яйца и кисело мляко. При нужда може леко да разтърсите тавата, така че заливката да се разлее хубаво навсякъде. Не натискайте корите и не ги изравнявайте по никакъв начин. Нека остане така “рошава”, за да запази обема си.
Печете на 180 градуса само отдолу до готовност.
Нареждат се 3 чаши и тавата се обръща с баницата надолу, като се оставя да седи 10-15 минути така. Но понеже явно трябва да се нацели точния размер тава, за да не изпадне баницата, а и си се иска тренинг за тази стъпка, аз просто я напръсквам леко с вода и я завивам с кърпа.