Мед, канела и орехи за закуска
Подходящо за закуска ястие с жито, мед, канела и орехи, както и като следтренировъчно хранене в комбинация с протеинова напитка.
За приготвянето са необходими:
- 70 гр бяла твърда пшеница (жито);
- 1 с.л. мед;
- 30 гр орехи;
- щипка канела;
- 200 мл вода.
Начин на приготвяне:
Почистеното живо се измива и поставя в малък съд с 200 мл вода. Вари се 30-40 минути на умерен огън под капак.
След сваряванете остатъчната вода се изцежда. Прибавя се лъжица мед и се посипват счуканите орехи и щипка канела.
Ястието има високо съдържание на въглехидрати, 15% от които са под формата на фибри. Простите въглехидрати са в рамките на 25% от състава на всички въглехидрати. Порцията жито съдържа също умерено количество растителни протеини с ниска биологична стойност и умерена порция мазнини.