Медът помага срещу махморлук
Британски учени твърдят, че медът помага идеално на тялото да се освободи от токсичния ефект на препиването, съобщи агенция БТА, позовавайки се на в-к Dayly Telegraph. Британското Кралско дружество по химия обясни, че фруктозата в меда е много важна за разграждането на алкохола в безвредни продукти. Махмурлукът е толкова неприятен, защото алкохолът първо се разгражда на ацеталдехид, който е токсичен за тялото и предизвиква главоболие, гадене, повръщане, каза д-р Джон Емсли от Кралското дружество.
С помощта на фруктозата той се преобразува в оцетна киселина , а тя с нормалните метаболитни процеси се изгаря до въглероден двуокис, който се издишва. Учените препоръчват към празничната трапеза да се добавят препечени филийки с мед. Така тялото ни по-лесно ще се справи с алкохола. Срещу махмурлук е полезно също преди да седнем на празничната трапеза, да изпием чаша мляко, а преди лягане да изпием половин литър вода. Млякото забавя усвояването на алкохола, което означава, че тялото трябва да се справи с по-малко ацеталдехид в даден момент. Водата е необходима, защото алкохолът предизвиква загуба на вода, а дехидратацията влошава махмурлука.