Мит: Диетите повишават метаболизма
Както видяхме по-горе, това съвсем не е така. Когато намалите приема на калории, тялото намалява разхода си за движение и прави хормонални адаптации, така че да оцелява с по-малко калории. Ако искате да използвате храната като начин да увеличите разхода на калории, приемайте белтъчини на всяко хранене и колкото се може по-малко обработена храна. Белтъчините увеличават т.нар термичен ефект - разходът за храносмилане, който влиза във формулата за общия метаболизъм. До 10% от дневния ни разход може да е за храносмилане, но за тази цел трябва да приемаме конкретни храни - бързата храна и празните калории не забързват метаболизма. Малко обработената храна отнема повече енергия за смилане и асимилиране – сравнете сварен картоф с картофено пюре или сурово зеле със сготвено зеле. Колкото по-малко раздробена и колкото по-кратко е готвена храната, толкова повече енергия ще ‘’похарчи’’ тялото, за да я включи в обмяната.