Не консумирайте продуктите, върху които има плесен
При домашни условия някои хранителни продукти се съхраняват в найлонови пликове. Нека не забравяме обаче, че в тях могат да се развият бактерии от всякакъв вид, които да причинят редица вредни последствия за храната, а от там и за здравето ни. Най-добре е продуктите, които няма да изразходваме за кратко време, да държим в прозрачни кутии, като отбележим на тях датата на купуването им. Съвсем възможно е върху хляба да се появи мухъл , но плесента върху тестените изделия , колбасите, плодовете и местото е лош показател, че тези храни не бива да се консумират. Не всички плесени са вредни, но човек, който не се занимава задълбочено с микробиология, няма как да познае дали зелената, бялата или жълто-кафявата плесен върху хляба е вредна или не. Естествено, в този списък не спадат хранителните продукти, като някои сирена например, върху които умишлено се развива плесен, за да подобри вкусовите им качества.