Огретен от картофи и праз
Необходими продукти
500 г картофи
2 стръка праз лук
30 г масло
1 бр. печена червена чушка
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. мащерка
1 с.л. брашно
50 г кашкавал
3-4 стръка копър
галета за поръсване
Приготвяне:
Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Поставят се в йенска тенджера, налива се 1/3 ч.ч. вода (колкото да покрие дъното) и се варят в микровълнова фурна на пълна мощност 8-9 минути. Празът се нарязва на дребно и се задушава на тих огън под капак в тенджера с предварително сгорещеното масло. Поръсва се с брашното, добавят се нарязаната чушка, мащерката и солта и се разрежда с млякото. Сварените картофи се заливат с получената смес и се поръсват с настърган кашкавал, нарязан на ситно копър и галета. Огретенът се поставя в предварително сгорещена до температура 200 С фурна и се запича до зачервяване.