Огретен с праз и шунка
Продукти:
700 г картофи
500 г праз лук, нарязан на кръгчета
1 кубче гъбен бульон
1 с.л. масло
100 г шунка
200 г топено сирене
100 мл прясно мляко
100 мл сметана
4 с.л. магданоз, нарязан на ситно
2 с.л. тиквени семки
шарен пипер
Приготвяне:
Картофите се обелват и се нарязват на тънки кръгчета. Кипват се 500 мл вода, след което се сипват картофите и се натрошава гъбеният бульон. Варят се 10 минути и се добавя празът. След още 5 минути зеленчуците се прецеждат, като се запазват 4 с.л. от бульона. В тиган се слага да се разтопи сиренето в прясното мляко и сметаната при непрекъснато разбъркване. Добавя се отделеният бульон. В плитка тавичка, обилно намазана с масло, се подреждат картофите, празът и нарязаната на тънки парчета шунка, след което се заливат с млечния сос. Отгоре се поръсва с магданоза и шарения пипер. Накрая се посипват тиквените семки. Всичко се запича 10 минути на силна фурна.