Оставете тестеното и месото
Добре е да се направят няколко разтоварващи дни – 2-3 – не повече.Само на плодове, само на зеленчуци. Ако това не ви е възможно – яжте по-леки храни, като риба, салата от боб и пресни зеленчуци, квасено мляко, но с българска жива закваса. Оставете тестеното и месото , за сладкото – пълно табу. Ако приемете идеята за разтоварващи дни, трябва да помните, че е важно как ще се захраните после. През празничните дни хитрото ви стомахче се е понаучило постоянно да яде, поразширило се. В разтоварващите дни вие го принуждавате да се посвие. Всъщност, казано по научно, трябва да обърнете метаболизма си и ако се захраните изведнъж с голямо количество и трудносмилаема храна, нищо добро не ви чака. Че няма да свалите килограми, е ясно, но можете да си докарате и болки в стомаха, подуване на корема, газове и запек. А и Йо-йо ефектът е неизбежен. Захранването след разтоварващите дни трябва да се направи внимателно. Можете да ядете в малки количества варени картофи, подправени със зехтин, малко риба- на пара или печена, да включите банан- знаете, че тези плодове не се използват в разтоварващите дни, малко ориз – желателно е кафяв, сварен много добре и подправен с лимонов сок и малко сол. Като казахме сол, щом ще сваляте килограми, трябва да намалите солта значително. И без това по празниците похапнахме луканки, филета, пушени колбаси – всичко това значи и повече сол. Дано не сте вдигнали високо кръвно налягане, но това е друг въпрос.