Плодова торта с ром
Продукти:
3 готови блата за торта
За крема:
500 мл прясно мляко
10 с.л. брашно
12 с.л. захар
1 ампула есенция ром
200 г сладко от боровинки или друго
300 г разбита сладка сметана
40 г желатин
За сиропа:
1 и 1/2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
2 ванилии
За украса:
плодове по избор
Приготвяне:
Млякото, 300 мл вода и захарта се смесват и се оставя да заври. Към врящата смес се добавя брашното, разтворено във вода и се оставя да ври 10 минути, като се бърка непрекъснато. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади. Към вече охладената смес се добавя желатина и есенцията. Разбърква се добре и се смесва със сметаната. Във форма с подвижно дъно се слага първия блат, сиропира се със сироп намазва се със сладко и се слага втория блат. Отстрани по стените може да се нареди нарязано готово руло или бисквитки. Сипва се от крема, слага се третия блат, сиропира се и се залива пак с крем. Престоява в хладилник докато се стегне добре около 5 часа след това се вади от формата и се украсява с плодове по избор.