Торта с плодове по ваш избор
Продукти:
6 бр. белтъци
270 г пудра захар
1 с.л. (10 г) царевично брашно
1-2 ванилии или няколко капки ванилова есенция
1 ч.л. (5 мл) бял оцет
300 мл сметана
плодове по избор - банани, киви, горски плодове
Приготвяне:
Белтъците се разбиват на твърд сняг. Постепенно се добавя пудрата захар - лъжичка по лъжичка - при непрекъснато разбиване, докато целувчената смес стане напълно гладка и захарта се разтвори. Добавят се царевичното брашно, оцета и ванилията и сместа се разбива докато ги поеме. В голяма, плоска тава се слага фолио или хартия за печене, намазнява се и се поръсва с царевично брашно, като това, което не залепне се изтръсква. Върху фолиото се маркира кръг с диаметър 24 см и в кръга се изсипва сместа - с малка шпатула центъра се оформя по-нисък от краищата и се заглажда. Пече се в предварително загрята до 120 C фурна за около час и половина. Оставя се да изстине напълно във фурната. Крайният резултат трябва да е с хрупкава коричка и мек отвътре.
Сметаната се разбива и ако не е сладка се подслажда на вкус. Тортата се намазва с разбитата сметана и се украсява обилно с нарязани плодове.