Лимонтузуто е винена киселина за кулинарни цели. Педставлява бял кристален прах със силно кисел вкус, наподобяващ този на лимонов концентрат. Днес лимонтузу се получава по синтетичен път, докато по-рано киселата субстанция се е получава чрез дестилация на винени отпадъци.
Всъщност лимонтузуто е неправилно и подвеждащо наименование в търговската верига на винената киселина. То се използва като подправка в кулинарията, като има широко приложение. Самата дума „ лимонтузу ” има турски корен – идва от думата limontuzu (limon „лимон”+ tuz „сол, разбирай „сол с вкус на лимон“) и ето защо правилното изписване е „лимонтузу”, а не „лимонтозу”, както е широко разпространено, но грешно.
Лимонтузуто се предлага в малки опаковки, на които подвеждащо пише с големи букви лимонена киселина. Този търговски хитър трик е загнезден в продажбите на лимонтузу още от преди 1989 г и се е запзил до днес. В повечето случаи предлаганият продукт лимонтузу е синтетично добита винена киселина, а не лимонена киселина.