Постна доматена супа рецепта
2 кг домати (или 2 консерви по 700 г домати)
2 глави кромид лук
4-5 бр. моркови
3-4 скилидки чесън
2-3 стръка магданоз или босилек
200 г фиде
50 мл олио
щипка черен пипер
сол
Доматите се попарват с гореща вода, обелват се и се нарязват на ситно. Ако са от консерва, само се обелват и нарязват. Лукът и морковите се почистват и се нарязват на ситно. В предварително загрята тенджера се сипва олиото да се загрее леко. Добавя се сол. Слагат се морковите и лука да се задушат в мазнината на умерен огън докато поомекнат. Добавя се фидето и се пържи като се обръща с дървена лъжица заедно със зеленчуците на умерен огън до златисто. Добавят се доматите. Долива се с 2 ч.ч. топла вода и се оставя да ври на умерен огън до готовност – да се свари фидето. Накрая се добавят ситно нарязани магданоза или босилека, обеления и смачкан чесън и черния пипер.