Постни лозови сарми
ориз - 2 и 1/2 ч.ч.
праз - 4 стръка
лук - 2 връзки пресен 1 голяма глава кромид
гъби - 1 ч.ч. ситно нарязани
мазнина - олио/зехтин 50 г масло
черен пипер - 1 ч.л. прясно счукан
люти чушки - 1 ситно скълцана
сол
лозови листа - за завиване, може и зелеви
червени чушки - сухи, накиснати във вода
поне две чеши от зелевия сок
Загрейте около 100 мл мазнина и маслото в голяма тенджера и запържете ситно скълцаните праз, кромид и зелен лук, а след като омекнат добавете и предварително ситно нарязаните гъби.
Щом и те омекнат, сипете ориза, бъркайте докато се запържи и долейте 1 ч.ч. горещ гъбен бульон. Добавете лютите чушки и всички подправки. Щом оризът поеме течността и набъбне, снемете плънката от котлона.
С нея напълнете лозовите листа, като слагате по лъжичка във всяко и завивате стегнато сармичките. Подреждайте ги в подмазнена тава или гювеч. Отгоре долейте топла вода, да ги покрие хубаво и разпределете още няколко лозови листа.
Сложете да се пече в умерена фурна. Щом водата заври, намалете фурната и доопечете постните сармички.