Пребиотиците укрепват имунитета
Други хранителни съставки, които укрепват здравето са пребиотиците. Те влияят на метаболизма, като избирателно стимулират растежа и активността на определени видове бактерии в дебелото черво. За да бъдат ефективни, пребиотиците трябва да достигат дебелото черво без да са усвоени в по-горната част на храносмилателната система, а след като го достигнат, те трябва да могат да бъдат оползотворени от специализирани групи микроорганизми, които имат ясно изразени и подобряващи здравословното състояние възможности. Хранителните вещества, отговарящи на тези критерии са няколко основни групи олигозахариди, част от които се срещат в суровия корен от цикория, суровия чесън и лук, артишок, пълнозърнесто брашно, соя, боб, леща, грах.
Най-важните ползи от пребиотиците са, че те увеличават броя на бифидобактериите, усвояването на калция, магнезия и желязото и подпомагат имунитета.