Пресни плодове и зеленчуци, но според сезона
За да се подсигурим максимално, че приемаме естествени плодове и зеленчуци, трябва да ги избираме според сезона. За да бъде по-лесен този избор и да избегнете еднообразието, ви представяме т.нар. календар на витамините:
- януари: бяло, червено, брюкселско зеле; целина; моркови; ябълки; портокали; лимони.
- февруари: моркови; бяло и червено зеле; магданоз; портокали; ябълки; лимони.
- март: моркови; зелена салата; репички; ябълки; лимони.
- април: зелена салата; краставици; репички; спанак; зеле.
- май: зелена салата; краставици; зеле; ягоди; зелен лук; зелен чесън.
- юни: краставици; моркови; зелен фасул; карфиол; зеле; ягоди; череши; грозде.
- юли: зелен фасул; домати; краставици; череши; праскови; касис; грозде.
- август: домати; моркови; краставици; зелен фасул; чушки; ябълки; боровинки; малини; грозде.
- септември: краставици; домати; чушки; зелен фасул; круши; ябълки; сливи; пъпеши; дини; грозде.
- октомври: моркови; праз; зеле; чушки; грозде; ябълки; круши; грейпфрут.
- ноември: зеле; праз; чушки; круши; ябълки; дюли.
- декември: праз; зеле; ябълки; дюли; лимони; портокали; мандарини; банани; грейпфрут.