Пробиотиците са наши приятели
Дори докато спите, в храносмилателната ви система тече научен експеримент, за чиито мащаби дори не подозирате.
Над 5000 вида бактерии обитават тази среда, а броят им неколкократно надвишава клетките в тялото ви.
Спокойно обаче, тези дребосъци идват с мир и всъщност са изключително полезни за всички нас.
Учените ги наричат пробиотици и все още не са смогнали да открият всичките им положителни качества, от които се възползваме постоянно.
На първо място добрите бактерии изместват вирусите и причинителите на различни заболявания и настинки, а освен това подсилват имунната ни система.
Ролята им в стомашно-чревната среда също е много сериозна – подпомагат храносмилането и намаляват подуването и образуването на газове.
Някои изследвания показват, че пробиотиците успешно се борят със затлъстяването и даже намаляват риска от ракови заболявания.
За съжаление стресът, консервантите в храната и антибиотиците са сред най-опасните врагове на ценните бактерии.
Учени от университета в Станфорд са установили, че 5-дневен лечебен курс с антибиотици намалява малките приятели в организма ни с около 30%.
Обикновено нормалните нива се възстановяват бързо след това, но все пак тялото става силно уязвимо за лошите микроорганизми.
Напоследък все повече производители на хранителни продукти добавят в тях пробиотици, но те се срещат в малки количества и в някои традиционни храни.
Нашето кисело мляко например е един от най-добрите източници на полезни бактерии, но само ако е направено по оригиналната си рецепта.
Други ферментирали храни, като месо и темпех, характерни за японската кухня, както и киселото зеле у нас също осигуряват прилично количество пробиотици.
Добре е да знаете обаче, че когато тези мъничета бъдат добавени към твърди храни, повечето от тях не оцеляват дълго.
За да си ги набавяте редовно, без да променяте хранителния си режим и навици, вече има и доста добавки за тази цел. Те са особено полезни, ако приемате антибиотици – намаляват страничните им ефекти с над 50%.
Освен това специалистите са на мнение, че намаляват и продължителността на настинките и облекчават симптомите им.
Според някои учени пробиотиците могат да се окажат решение за тежките алергии към цъфтящите растения през пролетта и есента, но изследванията в тази насока продължават.
Е, по всичко личи, че имаме нова супер полезна съставка в менюто ни, от която не бива да се лишаваме.