Пълнени чушки с пиле
Необходими продукти
500 г пилешко месо
1 ч.ч. ориз
1 бр. малка зелена тиквичка (цукини)
1 глава лук
4 скилидки чесън
150 г кисело мляко или крем дубле
3 с.л. брашно
2 с.л. доматено пюре
магданоз по желание
черен пипер
2 с.л. зехтин
12 бр. червени чушки (около 1.2 кг)
1 кубче зеленчуков бульон
Приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета, лукът на ивици, чесънът се пасира, оризът се измива, тиквичката се нарязва на кубчета. Чушките се изкормват. В тиган се загрява зехтинът. Месото се изпържва до златисто, слага се много сол и черен пипер. Слага се оризът и се пъжи още 3-4 минути. Добавят се доматеното пюре, лукът, половината чесън, тиквичката. Налива се около 300 мл вода и се задушава 10 минути. Чушките се напълват с плънката и се нареждат в тенджера на два реда. Бульонът се разтваря във вода, около 1.5 л и се заливат чушките. Подправя се с още черен пипер. Врят около 40 минути. Към края на варенето се взимат 2 големи черпака от бульона и се оставя да изстине. В него се размива брашното. Чушките се изваждат от бульона и се слагат на топло. Сосът се сгъстява с брашнената смес. Оставя се да поври 2 минути. Сваля се от огъня и се разбива с крем дубле и останалият чесън, подправя се с още сол при нужда. Чушките се връщат в соса. При сервиране се поръсват с магданоз.
* Може да се използва и месо от вече готово пиле - варено или печено. Тогава приготвянето на плънката започва със запържването на ориза, а месото се слага накрая, заедно с лука и тиквичката.
* Ако чушките са зелени, може вместо тиквичка да се сложат домати на кубчета.