Сарми с кисело зеле
Печени сарми със заливка
Необходими продукти
За плънката:
400 г кайма
по щипка целина и ронена чубрица
2 капки соев сос
150 г ориз
1 бр. морков
зелеви листа от кисела зелка
За в тавата:
1 ч.ч. ориз
1 с.л. спанак (замразен )
1 бр. морков
щипка целина
накълцани остатъци от зелевите листа
За заливката:
1 с.л. брашно
2 бр. яйца
250 г кисело мляко
В подходящ съд за пържене се смесват каймата с ориза, добавя се 1 ч.ч. вода, настъргания морков и подправките, слагат се на тих огън да заврат, докато ориза попие водата, като често се разбърква. Плънката се оставя да поизстине. След това със зелевите листа се завиват сарми.
От продуктите за в тавата на дъното на тавата, в която ще се пекат сармите се слагат ориза, настъргания морков, 1 и 1/2 ч.ч. вода, целината, накълцаните остатъци от зелевите листа и спанака. Разбъркват се и върху тях се подреждат свитите сарми. Ако ви е останала плънка от сармите се разстила на свободното място в тавата върху ориза. Пече се докато се запекат хубаво зелевите листа на сармите. Изваждат се и се заливат със заливката, връщат се във фурната докато се изпече заливката.