Сладкиш с кестени и мед
кестени - 500 г
орехи - цели орехови ядки
яйца - 4 броя
прясно мляко - 1 ч.ч.
бакпулвер - 1 пакетче
брашно - 1 ч.ч.
грис - 1 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
масло - 125 г меко
коняк - 50 мл или ликьор
ванилия - 1 пакетче
мед - за глазиране
Сварете кестените и ги обелете. Отделете няколко кестена за украса, а останалите пасирайте заедно с прясното мляко и мекото масло. Разбийте яйцата със захарта и коняка на пяна.
Добавете брашното, бакпулвера, ванилията, гриса и разбъркайте добре. Смесете заедно тестото и пасираното кестеново пюре и изсипете сместа в намазнена форма за кекс с пръстен в средата. Заравнете отгоре и наредете варените кестени по периферията.
По средата подредете целите орехови ядки. Сложете сладкиша с кестени да се опече в предварително загрята умерена фурна до готовност. Докато е още топъл го извадете от формата и го намажете с меда.