Сорбе с лимони
3 чаени чаши вода
3/4 чаена чаша 2 с. л. захар
1 чаена чаша прясно изцеден лимонов сок
настърганата кора на 1 лимон
2 белтъка
мента или маточина
резенчета лимон
Начин на приготвяне:
Във фризера се поставят плитка тава, купа и тежка тел за разбиване, докато се охладят до замръзване.
В тенджерка се смесват захарта, лимоновата кора и 1 чаена чаша вода.
Поставя се върху котлона и се оставя да заври много бавно. Къкри на тих огън в продължение на 5 минути, като се разбърква от време на време, докато захарта се разтвори напълно.
Сместа се сваля от котлона и се прибавят другите съставки. Разбърква се добре и се сипва в замразената тава. Поставя се във фризера и се охлажда, докато сместа се замрази, но остане мека 6 средата.
Сместа се пресипва в замразената купа. Разбива се възможно най-бързо с телта. Прибавят се разбитите на сняг белтъци и отново се смесва енергично с телта. Връща се в тавата и отново се поставя във фризера. Процедурата се повтаря няколко пъти, докато се получи гладък крем.
Оглаждат се 6 чаши за вино или шампанско. Замразената смес се изважда от фризера. Разпределя се в чашите, украсява се със стръкче мента или маточина, както и с тънко нарязан резен лимон.
Сервира се веднага.