Спаначена крем-супа
1 кг пресен спанак или 700 г замразен
2 скилидки чесън, счукани
500 мл зеленчуков бульон
100 г сирене горгондзола или рокфор
100 мл сметана
сол, черен пипер
индийско орехче (по желание)
За крутоните:
3 филии пълнозърнест хряб за тостер
сол
мащерка
За чипса от цвекло:
1 бр. червено цвекло, на много тънки шайби
2 с.л. брашно
Допълнително:
зехтин
Крутоните: Филиите се нарязват на кубчета, изпържват се в 1 с.л. зехтин, поръсват се с мащерка и сол.
Чипс: Шайбите цвекло се овалват в брашно и се изпържват до хрупкавост.
Супата: Спанака се почиства и нарязва на едро, чесъна се нарязва на ситно. Запържват се в 3-4 с.л. зехтин. Доливат се бульона, сметаната и черен пипер, вари се 10-15 минути. Пасира се. Слага се натрошеното сирене и се оставя да се стопи. Едва тогава се слага сол (и евентуално индийско орехче).
Сервира се с крутоните и чипса.