Сурова селска туршия
моркови
зелени домати
карфиол
зеле
корнишони
целина - 2 - 3 глави
чесън - 3 - 4 глави
червено цвекло - 1 глава
вишневи листа - 100
люти чушки - 20 броя
сол
оцет
черен пипер - 30 зърна
натриев бензоат
Изберете здрави зеленчуци в желаното от вас количество, както и вид. Добре ги почистете. Нарежете зелето на филии, надупчете корнишоните. Останалите зеленчуци нарежете едро и обелете скилидките чесън.
Сипете всички зеленчуци в бидон. Долейте вода догоре и после я прецедете, за да измерите нужното количество. На всеки литър добавете 40 г сол и 50 мл. оцет. Сложете маринатата от вода, оцет, сол и черен пипер да кипне и залейте в бидона.
Притиснете с чист камък. Оставете туршията на хладно и претакайте 5-6 дена. Добавете и натриевия бензоат - 1 г за килограм зеленчук. След 20 ден селската туршия е готова.