Телешки ребърца запечени
1 кг телешки ребърца, нарязани на парчета от по 5 см
сол и прясно смлян черен пипер
2 с.л. зеленчуково олио
1 средна глава лук, фино нарязан
4 скилидки чесън, фино нарязани
1 ч.ч. плодово червено вино
2 ч.ч. телешки бульон
3 стръка прясна мащерка
1 дафинов лист (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Поръсете ребърцата със сол и пипер от двете страни.
2. Сгорещете олио на средно силен огън и запържете до кафяво ребърцата от всички страни за 5-7 мин. в тиган и ги прехвърлете в чиния, когато са готови.
3. Добавете чесъна и лука в същия тиган и запържете за около 2 мин.
4. Добавете виното, бульона, мащерката, дафиновия лист и запържените ребърца и оставете да заври (ако е необходимо, прехвърлете всичко в тенджерка).
5. След това изсипете ястието в тавичка за печене и печете на 110ºС 4 - 5 часа във фурната (или докато месото започне да се отделя от костта).
6. Извадете ребърцата и заделете.
7. Прецедете соса от тавата в тенджерка и оставете да заври. Изчакайте да намали обема си наполовина.
8. Поднесете ребърцата с така получения сос.