Тирамису с бишкоти и маскарпоне
5 жълтъка
500 гр. сирене маскарпоне
120 гр. захар
50 мл. ром
30 мл. кафеен ликьор или вино Марсала
250 мл. сладкарска сметана
около 40 бишкоти Савоярди
студено кафе, смесено с ром и захар за напояване на бишкотите
• Жълтъците се разбиват със захарта, слагат се на водна баня и се разбиват, докато побелеят и се сгъстят.
• Междувременно се прибавят рома и калуата (или марсалата) и всичко се разбърква.
• Смъква се от котлона и се разбива още 3-4 минути, докато започне да се охлажда.
• Маскарпонето се разбърква, докато стане кремообразно, а в друг съд се разбива сметаната.
• Към маскарпонето внимателно се добавя яйчената смес и всичко се разбърква добре.
• Накрая прибавяме сметаната, като всичко се смесва леко с помощта на шпатула или лъжица.
• Тирамисуто може да се реди в подходящ размер тава или тенджера, ако след това ще се обръща.
• Дъното на тенджерата се покрива със свежо фолио и започва реденето в следната последователност: крем, бишкоти, крем, бишкоти, крем, бишкоти.
• Преди реденето всяка бишкота се потапя за много кратко в сместа от кафе, ром и захар.
• Съдът се покрива с фолио и се оставя за една вечер в хладилник, за да може всичко да стегне.
• След това се обръща в поднос или голяма чиния, за да може да се украси.
• Отгоре се поръсва с неподсладено какао, а може и с настърган шоколад.