Торта парфе
За блата:
* 3 бр. яйца
* 1 ч.ч. захар
* 1 ч.ч. брашно
* щипка бакпулвер
* 1 ванилия
За крема:
* 1 л прясно мляко
* 500 г кисело мляко
* 7-8 с.л. брашно
* 1 ч.ч. захар
* 1 ванилия
* 4 с.л. желатин
* 50 г масло
* сладкарска боя по желание
За покритието:
* 500 мл сок от компот
* 1 с.л. желатин
* плодове по избор
За сиропиране:
* захар
* вода
Блата се прави като се разбиват яйцата с захарта, прибавя се брашното с ванилията и щипката бакпулвер и накрая в зависимост от гъстотата се сипва и малко вода. Пече се в тава върху хартия за печене за около 20 минути.
Изстиналият блат се сиропира със сварен топъл захарен сироп.
Върху изстиналия блат се изсипва топлия крем, който се приготвя така: Брашното се разбива с 200 мл от прясното мляко и на тънка струйка се прибавя към загрятото на водна баня останало количество прясно мляко, предварително подсладено със захарта. Бърка се докато се сгъсти. Маха се от котлона и се добавя маслото, предварително накиснатия желатин в 100 мл вода и киселото мляко. Бърка се докато се разтопи желатина. По желание се оцветява със сладкарска боя.
Оставя се в хладилник за няколко часа да се стегне, след това отгоре се нареждат плодове по желание (може и тези от компота) и се залива (внимателно за да не се разместят плодовете) със затопления сок от компот и предварително разтопения желатин в него. Оставя се пак за няколко часа да се стегне.