Хляб с моркови в машина за хляб
150 мл вода
или прясно мляко
120 г разтопено краве масло
150 г ситно настъргани моркови
2 ч. л. ванилова захар
150 г захар
10 г сол
400 г брашно
200 г счукани орехи
4 г суха мая
или 12 г прясна мая
няколко капки бадемова есенция (по желание)
или настъргана кора на един портокал (по желание)
Приготвяне:
• Маята се разтваря в топла вода (прясно мляко) и се добавя захарта.
• Оставя се настрани за около 5-10 минути.
• Пресява се брашното и се добавя маята, морковите, орехите, ваниловата захар, есенцията и маслото.
• Омесва се еластично тесто, като накрая се добавя солта.
• В намаслена купа се поставя тестото и се покрива.
• Оставя се да втаса за 1 час.
• Поставя се във форма за печене.
• Пече се в предварително загрята фурна на 175 С на средно ниво около 50 минути.
• Ако върха на хляба започне да прегаря се покрива с алуминиево фолио или силиконово килимче.
• Сладкият хляб с моркови се поднася, нарязан на филии.
• Всички продукти се поставят според указания ред в инструкциите към машината Ви.
• Хлябът с моркови се пече на програмата "Сладък хляб" или "Френски хляб".