Червените боровинки и борбата с рака
Установено е , че при някои хора редовната консумация на сок от червени боровинки убива бактерията H. pylori, която може да причини рак на стомаха и язва. Учените изследват ролята на боровинковите полифеноли в превенцията на няколко вида рак. Различни антоцианини, проантоцианидини, танини и фитохимикалите пеонидин и кверцетин редуцират риска от рак. Изследвания показват, че тези вещества инхибират метаболизма на раковите клетки in vitro. Те са с недостатъчно изучено действие върху човешкото здраве, вероятно в човешките клетки in vivo абсорбцията на тези вещества е по-малка и се елиминират бързо от кръвта, но опитите в лабораторни условия са доста обнадеждаващи.
Червените боровинки могат да предотвратят бързото израстване на тумори. Освен това екстракти от химикали в червените боровинки са предотвратили мултиплициране на засегнати от рак клетки на гърдата при лабораторни опити.