Ябълки и ориз диета
Диетата с ориз и ябълки изсмуква по половин килограм тлъстини дневно. Комбинацията от ориз и ябълки е много подходяща за диети, защото двата продукта осигуряват почти всички вещества, жизненоважни за организма.
В витамините, които се съдържат в ориза, са ценен съюзник в борбата срещу стреса. Флуорът, борът, йодът и селенът спомагат за обмяната на веществата и за пълното разграждане на мазнините. В 100 г суров ориз има 349 ккал, а в 100 г ябълки – 63 ккал. Преобладаващият процент от енергията им са белтъчини и въглехидрати, а само 1% са мазнини.
Диетата с ориз се спазва 5 дни. Пийте по литър и половина минерална вода на ден и билков чай. Ограничете черния чай и кафето.
Диета с ориз – примерно меню
Първи ден
Закуска: 1 голяма ябълка, 1 с.л. пектин, разтворен в чаша минерална вода
Обяд: задушете в 1 с.л. олио 30 г накълцано телешко месо, добавете 1 червена чушка, нарязана на ивици и 40 г варен ориз; салата от домати и краставици, подправена с 1 с.л. ябълков оцет и 1 с.л. олио; 1 ябълка
Следобедна закуска: 1 кофичка кисело мляко (1,5%), 1/2 ябълка
Вечеря: нарежете на резенчета 1 ябълка, прибавете 40 г настърган кашкавал и 50 г варен ориз и подправете салатата с 1 с.л. олио и 1 с.л. соев сос
Втори ден
Закуска: 1 филийка пълнозърнест хляб, тънко намазана с маргарин, 1/2 ябълка
Обяд: задушете 60 г грах с 1 ябълка, нарязана на ситно, накъсайте вътре 30 г варено пилешко месо и добавете 40 г варен ориз; салата от домати и краставици, подправена с 1 с.л. ябълков оцет и 1 с.л. олио
Следобедна закуска: 1 кофичка кисело мляко (1,5%), 1/2 ябълка
Вечеря: направете си салата от 1 ябълка, 30 г шунка, 1 домат и 50 г варен ориз, подправете я с 1 с.л. олио и 1 с.л. ябълков оцет
Трети ден
Закуска: 1 голяма ябълка, 1 с.л. пектин, разтворен в чаша минерална вода
Обяд: изпечете на скара 150 г рибно филе, гарнирайте с 1 ябълка (варена, пасирана и разбъркана с 1 с.л. сметана) и 40 г варен ориз
Следобедна закуска: 1 кофичка кисело мляко (1,5%), 1/2 ябълка
Вечеря: сварете 50 г ориз и го разбъркайте с 1/2 ч.ч. прясно мляко и 2 с.л. извара, добавете 1 ябълка, нарязана на ситно и подправете с 1 с.л. соев сос
Четвърти ден
Закуска: 1 филийка пълнозърнест хляб, тънко намазана с маргарин, 1/2 ябълка
Обяд: в 1 с.л. олио задушете 50 г телешко месо, нарязано на малки парченца, прибавете 1 с.л. сметана и гарнирайте с 40 г варен ориз, 1 салата по избор, 1 ябълка
Следобедна закуска: 1 кофичка кисело мляко (1,5%), 1/2 ябълка
Вечеря: в 50 г варен ориз прибавете 1 ябълка, нарязана на кубчета, 30 г краве сирене и подправете с 1 с.л. олио и 1 ч.л. босилек
Пети ден
Закуска: 1 голяма ябълка, 1 с.л. пектин, разтворен в чаша минерална вода
Обяд: задушете 80 г свинско филе, прибавете 150 г гъби и гарнирайте с 40 г варен ориз, 1 салата по избор, 1 ябълка
Следобедна закуска: 1 кофичка кисело мляко (1,5%), 1/2 ябълка
Вечеря: нарежете на ситно 1 кисела ябълка и половин авокадо, подправете ги със сока на половин лимон и 1 с.л. олио, добавете 50 г варен ориз и разбъркайте