Великденски рецепти за козунаци

вход през zajenata.bg
169745
Великденски козунак

Великденски козунак

Продукти:
1 кг брашно
6 яйца
300 гр захар
250 гр прясно мляко
200 гр масло
кора и сок от 1/2 лимон
20 гр мая
щипка сол
стафиди и бадеми пожелание

Приготвяне:
Маята се разкисва в малко прясно мляко с щипка сол и захар, разбърква се с малко брашно и се оставя на топло да втаса. Брашното се пресява и се прави на венец . Яйцата се разбиват и се прибавят към брашното. Прибавя се и половината от разтопеното масло. Постепенно се прибавят млякото със захарта, втасалата мая, малко сол, кората и сока от лимона.

Тестото се замесва, докато поеме всичкото брашно и след това се измесва като се прибавя и останалото масло. Измесването продължава докато тестото стане гладко и започне да пуска мехурчета.

Измесеното тесто се завива и се оставя на топло да втаса. Когато се надигне добре, то е готово за поставяне в предварително намазани с масло форми. При поставянето във формата може да се плете на плитка. В него се поставят и стафидите, като се пръскат навсякъде. Оставя се пак да втаса. След като втаса козуначеното тесто се намазва с разбит жълтък и се поръсва с кристална захар, може да се набоде с бадеми по желание.

Пече се в умерена фурна до зарозовяване. 

1 2 3 4
5
6 7 8
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft