Вкусни ароматни козунаци на конци
Продукти:
5 кг брашно
2 бурканчета от едновремешното кисело мляко МАС (мярката е бурканчето,, продуктът е МАС)
3 бурканчета от едновремешното кисело мляко – ЗАХАР
35 броя яйца
2 бурканчета от едновремешното кисело мляко до гърлото – ПРЯСНО МЛЯКО (продуктът е прясното мляко, моля, не бъркайте с мярката)
В млякото се разбива маята и малко от яйцата, захарта и брашното
2 лимона – кората им се настъргва за аромат
половин калъп мая
Приготвяне:
В по-дълбок съд се слага маята. Към нея се прибавя 1 л захар, 1 л сол, малко прясно мляко и малко брашно, докато стане на каша. Като втаса се изсипва в по-голям съд, където се поставят всички продукти и се прави тестото... В него се сипва по малко от мазнината, докато тестото я поеме цялата.
Голяма тайна на бухването на козунаците е в мятането им 100 пъти – удрят се в съда, в който са замесени... и стават пухкави и дъхави... Вътре ние обичаме да слагаме локум или стафиди, което ги прави още по-вкусни!
Хвърлянето сто пъти в съда прави козунаците на “КОНЦИ”
Децата чакат всяка година с нетърпение Великден! И се редуват на хвърлянето на козунаците, което ги прави неотменими помощници!
Бъдете здрави!