Как да си направим пухкав козунак
Продукти:
1 кг брашно
8 яйца
около 300 г захар
250 мл прясно мляко
200 г олио или мас
щипка сол
10 г мая
1 ч. чаша стафиди
кората на един лимон
2 ванилии
Приготвяне:
Маята се забърква с 1 лъжица захар, 1 лъж. брашно, 2 лъж. мляко и се оставя да втаса. Жълтъците и белтъците се разбиват поотделно. В голяма купа се слага брашното, след това олиото, солта, жълтъците, млякото, ванилиите, стафидите и накрая белтъците. Бърка се бавно с дървена лъжица, след което се сипва и втасалата мая и се замесва меко тесто. Оставя се около 1 час да втасва. След това се правят 3 рула, които на свой ред се сплитат, намазват се с жълтък и се поръсват със захар, оставят се да втасат и се пекат на 200 градуса около 35 минути.
И както се казва: ДА ВИ Е СЛАДКО!