Гъби със зеленчуци
500 г гъби
2 бр. моркови
1 глава кромид лук
4 с.л. (40 мл) олио
3/4 ч.ч. (150 мл) бяло вино
връзка ароматни треви (2 стръка магданоз, 2 стръка мащерка, 2 бр. дафинов лист, стръкче целина — завързани с бял конец)
250 г домати
1 скилидка чесън
черен пипер
сол
Ситно нарязаните моркови и лук се изпържват в 2 лъжици олио до пожълтяване, налива се виното (най-добре сухо), посолява се, поръсва се с черен пипер, прибавят се чесъна, ароматните треви и гъбите. Доматите се потапят за миг във вряща вода, обелват се и се нарязват на половинки, отстраняват се семената и се прибавят към гъбите. Сместа се задушава без похлупак на тих огън 15—20 минути, охлажда се, отстраняват се ароматните треви и чесъна, прибавя се олио н се поръсва със ситно нарязан магданоз.