Желе с мляко и сметана
Две пакетчета желе 200гр(избор по желание-лимон,ананас....)
400 мл прясно мляко
400 мл течна сметана
100 гр сурови бадеми(може и повече..)
плод(ако искате)
Сметаната се смесва с млякото,и се слагат на котлона да заврат.
Желето се изсипва във врящата смес ,и се бърка докато се разтвори добре(не повече от 1 мин.).
Суровите бадеми се пускат във вряща вода за 2,3 мин,след което се отцеждат и обелват и режат на тънки лентички.
В тиган се слага 5,10 гр. масло и се запържват до златисто.
Желето след,като се свали от котлона се слага в хладилник,да стегне малко.След това го вадиш,и прибавяш част от бадемите и плод(по желание,нарязан на малки парченца).Разбъркваш добре,и изсипваш сместа във форма(препоръчително да е с по-малък диаметър,но висока ,това предотвратява разпадането на желето при обръщането ).
Накрая слагаш в хладилник да стегне добре.
След около 2 часа е стегнало,и може да се обърне в подносна чиния , отгоре се гарнира с останалите бадеми.
Може желето да не се изпразва в поднос ,просто трябва в такъв случай да се сложи в съд с по-голям диаметър(по лесно е за рязане).