Ирландски шоколадов кекс
Продукти:
180 г брашно тип 500
1/2 (5 г) пакетче бакпулвер
1/2 ч. л. сода
3 яйца
170 г захар
150 г краве масло
100 г млечен или натурален шоколад
2 с. л. горчиво какао на прах
100 мл уиски
щипка сол
1 ч. л. ванилова есенция
100 г бял шоколад, начупен на едро
Приготвяне:
• Фурната се загрява на 180 С.
• Кексова правоъгълна форма (20 см) се намаслява и се набрашнява.
• Млечният (натурален) шоколад заедно с маслото се разтопяват на водна баня.
• Яйцата се разбиват заедно със захарта, след което се прибавят брашното, бакпулверът и какаото.
• Накрая се добавят охладената шоколадова смес, уискито, солта и ваниловата есенция.
• Тестото се разбърква добре и се прехвърля във формата.
• Отгоре се поръсва с едро начупения бял шоколад и веднага се поставя във фурната.
• Кексът се пече 40 минути.
• Ирландският шоколадов кекс с уиски се охлажда, след което се нарязва на парчета.