Кекс с яйчен ликьор
Продукти:
4 яйца
250 г захар
200 мл олио
200 мл яйчен ликьор
50 г шоколадови стърготини
300 г брашно тип 500
1 пакетче (10г) бакпулвер
100 г пудра захар
3 с. л. яйчен ликьор
Приготвяне:
• Фурната се загрява на 200 С.
• Огнеупорна правоъгълна форма (30 см) се намаслява.
• Яйцата се разбиват със захарта до гъста и дебела пяна.
• Прибавят се олиото и ликьорът.
• Тестото се разбърква.
• Добавят се шоколадовите стърготини, брашното и бакпулверът.
• Тестото се разбърква добре, след което се изсипва във формата.
• Кексът се пече 45-50 минути.
• Готовият кекс се оставя да изстине във формата 10 минути, след което се изважда.
• Прехвърля се върху метална скара да изстине напълно.
• Пудрата захар се разбърква с 3 с. л. ликьор много добре.
• С приготвената глазура се покрива кексът.
• Кексът с яйчен ликьор се поднася, нарязан на филии.