Какво може да се яде при Безглутеновата диета
Както останалите варианти безглутенови диети, така и този режим на хранене препоръчва избягването на всички зърнени култури, които съдържат глутен. Въпреки че звучи лесно, това условие може да се окаже изключително трудно за спазване, тъй като малки количества глутен се съдържат в огромно разнообразие от хранителни без дори да подозирате за това – от набухвателите до добавки в храни от кетчуп до сладолед.
Въпреки това тенденцията е добра – все повече производители на храни означават върху етикетите, че в съдържанието на техните продукти не се включва глутен. В днешно време е много по-лесно да се храниш без глутен отколкото в миналото, коментират експертите.
Безглутенови храни са плодовете, зеленчуците, месото, рибата, ядките, семената, яйцата, повечето подправки и следните зърнено-житни култури:
- амарант,
- брашно от артишок,
- бобово брашно,
- елда,
- касава,
- царевица,
- ленено семе,
- ориз,
- просо,
- картофено пюре или брашно,
- киноа,
- юка.
Част от тези храни са широко застъпени поне в повечето специализирани здравословни магазини.
Авторката на диетата обяснява, че създаденият от нея безглутенов хранителен режим се базира на здравословното и разнообразно хранене и заместване на съдържащите глутен зърнени култури с други храни. Например, вместо да правите хляб, бисквити или кекс от бяло брашно, заместете го с безглутенов аналог каквито са по-горе изброените храни. И все пак бъдете нащрек: Избягването на глутена може да предизвика дефицит на определени хранителни вещества, ако не сте достатъчно внимателни.
Редица проучвания показват, че хората следващи безглутенова диета и хранещи се предимно с готови храни, предлагани в магазините, често страдат от дефицит на желязо, фибри, витамини от група B, калций и витамин D.