Какво представлява диета по Аюрведа

вход през zajenata.bg
46308

Какво препоръчва Аюрведа

Ставайте в периода Вата,
т.е. малко по-рано от 6 часа, и ще бъдете активни през целия ден. Ако ставате в периода Капха, ще бъдете инертни.
Изпийте чаша топла вода. Вата засилва работата на червата и способства за „евакуацията” на съдържанието в дебелото черво.
При поява на глад закусете с плодове.
В периода Пита (особено от 12 до 14 часа) изяжте по-голямата част от ежедневната си храна. Това трябва да са продукти, богати на скорбяла, в храната трябва задължително да присъстват и зеленчуци, за да получите максимално количество енергия. След това се изправете на пети и дишайте през дясната ноздра – така ще се увеличи храносмилателният огън.
В началото на Капха (18-20 часа) изяжте своята лека вечеря – преди залез слънце. Слънцето залязва и храносмилателният огън намалява. През този период се препоръчва храна, богата на белтъчини, която да възстанови изразходените структури на тялото. Необходими са и повече зеленчуци за по-доброто усвояване на продуктите. Повторете дишането през дясната ноздра.
Организирането на хранене по аюрведа задължително върви с цяла поредица от правила:
• Яжте в спокойна обстановка и се наслаждавайте на храната.
Хранете се винаги седнали, редовно и по възможност по едно и също време. По време на хранене не трябва да работите, да гледате телевизия, да четете. Говорете колкото се може по-малко.
• Яжте винаги тогава, когато сте гладни. Избягвайте да похапвате между храненията.
• Обядът трябва да бъде основното ви ядене.
• Вечер яжте само лека храна и преди всичко немного късно. След ранната вечеря и преди заспиване по възможност не се хранете, понеже храната трудно се преработва и пречи на съня.
• След хранене трябва да се чувствате подсилени и доволни, а не тежки и пълни.
• Към яденето пийте топла вода, чай или сок.
– Ако пиете мляко, пийте го отделно или заедно със сладки храни (според аюрведа сладки са повечето зърнени храни и плодове). Млякото е самостоятелна храна.
• Вашата храна – поне на обед – трябва да съдържа всички шест вкусови усещания: сладко, кисело, солено, тръпчиво, лютиво и горчиво.
• По възможност вечер не яжте кисело мляко, извара, сирене, а също и никакви други животински белтъчини – месо и риба.
• Не гответе и не печете ястия с мед, понеже загретият мед произвежда шлаки.
• Избягвайте леденостудени храни и напитки. Те отслабват храносмилателната сила.
• Веднъж приготвени храни не бива да затопляте втори път. Хранете се с прясно приготвена храна.
• Храната трябва да бъде вкусна, добре подредена и да бъде радост за окото. Трябва да стимулира всичките сетива: основно мирис, вкус и зрение.
• Ако сте осъзнали вкусовите качества и съдържащите се в храната вещества, този опит ще ви ръководи и в бъдеще. Често по този начин се премахва желанието за консумация на нездравословни храни. Например: шоколад – какво ви се яде от шоколада – сладко – захар или горчиво – какао?
• Храносмилателната сила се нарушава най-много от прекалено много или прекалено често ядене. Такова действие имат и белтъчните храни, когато се приемат вечер.
• Причина за газове и чувство за умора е четенето, а през последните десетилетия и гледането на телевизия по време на ядене.
Тези кратки предписания са съществена част от разбирането за храненето, което аюрведа предлага. В съчетание с добре балансирани рецепти, индивидуално подбрани според вашия телесен тип, те ще ви помогнат да се научите да се храните така, че да бъдете здрави и щастливи и да водите живот в съгласие със себе си.

1 2 3 4 5 6
7
Различни диети
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft