Какво препоръчва Аюрведа
Ставайте в периода Вата,
т.е. малко по-рано от 6 часа, и ще бъдете активни през целия ден. Ако ставате в периода Капха, ще бъдете инертни.
Изпийте чаша топла вода. Вата засилва работата на червата и способства за „евакуацията” на съдържанието в дебелото черво.
При поява на глад закусете с плодове.
В периода Пита (особено от 12 до 14 часа) изяжте по-голямата част от ежедневната си храна. Това трябва да са продукти, богати на скорбяла, в храната трябва задължително да присъстват и зеленчуци, за да получите максимално количество енергия. След това се изправете на пети и дишайте през дясната ноздра – така ще се увеличи храносмилателният огън.
В началото на Капха (18-20 часа) изяжте своята лека вечеря – преди залез слънце. Слънцето залязва и храносмилателният огън намалява. През този период се препоръчва храна, богата на белтъчини, която да възстанови изразходените структури на тялото. Необходими са и повече зеленчуци за по-доброто усвояване на продуктите. Повторете дишането през дясната ноздра.
Организирането на хранене по аюрведа задължително върви с цяла поредица от правила:
• Яжте в спокойна обстановка и се наслаждавайте на храната.
Хранете се винаги седнали, редовно и по възможност по едно и също време. По време на хранене не трябва да работите, да гледате телевизия, да четете. Говорете колкото се може по-малко.
• Яжте винаги тогава, когато сте гладни. Избягвайте да похапвате между храненията.
• Обядът трябва да бъде основното ви ядене.
• Вечер яжте само лека храна и преди всичко немного късно. След ранната вечеря и преди заспиване по възможност не се хранете, понеже храната трудно се преработва и пречи на съня.
• След хранене трябва да се чувствате подсилени и доволни, а не тежки и пълни.
• Към яденето пийте топла вода, чай или сок.
– Ако пиете мляко, пийте го отделно или заедно със сладки храни (според аюрведа сладки са повечето зърнени храни и плодове). Млякото е самостоятелна храна.
• Вашата храна – поне на обед – трябва да съдържа всички шест вкусови усещания: сладко, кисело, солено, тръпчиво, лютиво и горчиво.
• По възможност вечер не яжте кисело мляко, извара, сирене, а също и никакви други животински белтъчини – месо и риба.
• Не гответе и не печете ястия с мед, понеже загретият мед произвежда шлаки.
• Избягвайте леденостудени храни и напитки. Те отслабват храносмилателната сила.
• Веднъж приготвени храни не бива да затопляте втори път. Хранете се с прясно приготвена храна.
• Храната трябва да бъде вкусна, добре подредена и да бъде радост за окото. Трябва да стимулира всичките сетива: основно мирис, вкус и зрение.
• Ако сте осъзнали вкусовите качества и съдържащите се в храната вещества, този опит ще ви ръководи и в бъдеще. Често по този начин се премахва желанието за консумация на нездравословни храни. Например: шоколад – какво ви се яде от шоколада – сладко – захар или горчиво – какао?
• Храносмилателната сила се нарушава най-много от прекалено много или прекалено често ядене. Такова действие имат и белтъчните храни, когато се приемат вечер.
• Причина за газове и чувство за умора е четенето, а през последните десетилетия и гледането на телевизия по време на ядене.
Тези кратки предписания са съществена част от разбирането за храненето, което аюрведа предлага. В съчетание с добре балансирани рецепти, индивидуално подбрани според вашия телесен тип, те ще ви помогнат да се научите да се храните така, че да бъдете здрави и щастливи и да водите живот в съгласие със себе си.