Какво представлява диетата по Аюрведа
Важен принцип в аюрведа, който ни дава ключ към разбирането на причините за заболяванията, е „подобното увеличава подобното”. Всяка доша се увеличава от въздействия, които имат същите качества като самата нея.
• Сухите храни, сушените плодове, студените и леки храни, тичането, скачането, непрекъснатото бързане, прекомерната работа увеличават вата, чиито характеристики са: суха, лека, студена, подвижна.
• Факторите, които увеличават питта, са горещи, лютиви храни, цитрусови плодове, храни, които са продукт на ферментация, както и горещо и влажно време. Характеристиките на питта са: гореща, влажна, кисела.
• Факторите, увеличаващи кафа, са студено, влажно време, приемът на млечни продукти, студени, тежки и мазни храни, месо, бездействие, спане през деня. Характеристиките на кафа са: студена, мазна, тежка, бавна.
А увеличаването на дошите, както вече знаете, разболява. Затова ето накратко кои храни трябва да преобладават в храненето на всеки тип, за да се поддържа балансът на енергии.