Как да направим вкусен козунак със сметана
Продукти:
1 и 1/2 ч. разтопено масло
2 ч. ч. сметана
6 жълтъка
40 г мая
3/4 ч. ч. ситна захар
1 лъжичка сол
около 2 ч. ч. брашно (за твърдо тесто)
100 г бадеми (може и 100 г стафиди)
1 жълтък, за намазване
захар за поръсване
Приготвяне:
Към маслото прибавяме сметаната, жълтъците, маята, захарта и солта. Сместа се разбива много добре и прибавяме брашното. Месим докато се получи твърдо тесто. Когато бухне тестото го омесваме със стафидите и смлените бадеми. Слагаме тестото на масата и го оформяме като продълговат хляб. Разточваме едната половина от тестото като почваме от средата и я прегъваме към неразточената част, след което прехвърляме неразточената част върху разточената. Слагаме козунака във форма за козунак, или тава, намазана с мазнина и го оставяме отново да бухне, след което оформяме краищата му с намокрен нож, намазваме козунака със жълтък и го поръсваме пожелание със захар. Изпичаме го до готовност.