Картофи с нахут и домати
2 с. л. зехтин
1 (200г) глава кромид лук
2 скилидки чесън
2 ч. л. смлян кимион
2 ч. л. смлян кориандър
4 (800 г) картофа
400 г консервирани домати
1 с. л. доматено пюре
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
310 мл вода
300 г консерва нахут
ситно нарязани листа кориандър (магданоз)
• Зехтинът се загрява в голям тиган.
• Прибавя се лукът, който е нарязан на филийки и пресованият чесън.
• Запържват се, докато лукът омекне, след което се подправят с кимион и кориандър.
• Запържват се за 1-2 минути или докато подправките пуснат аромат.
• Прибавят се нарязани на едро картофи и се готвят, разбърквайки често, докато леко покафенеят.
• Добавят се нарязани на кубчета домати, доматеното пюре, захарта и водата и 1 ч. л. сол.
• Ястието се задушава на умерен огън за 25 минути или докато картофите станат готови.
• Прибавят се отцеденият нахут и ситно нарязаният кориандър.
• След 2-3 минути картофите с нахут и домати се свалят от печката.