Рататуй
2 патладжани
2 тиквички
1 голяма глава кромид лук
2 моркова
1 зелена чушка
1 червена чушка
150 г зелен фасул
400 г консервирани домати
2 скилидки чесън
сол на вкус
• Тиквичките и патладжаните се нарязват на кубчета или филийки и се посоляват.
• Оставят се да се отцедят за 20 минути.
• Лукът се нарязва на ситно, а морковите на жулиени (ивички).
• Запържват се в малко олио или зехтин до златист цвят.
• Прибавят се нарязаните чушки, зеленият фасул и сместа се задушава още 5-7 минути.
• Патладжаните и тиквичките се измиват и се подсушават и се прибавят към сместа.
• Оставя се на огъня 5 минути и се подправя със сол на вкус.
• Прибавят се наситненият чесън и консервираните домати.
• Сместа се готви непокрита още 10 минути до почти пълното изчезване на течността.
• РАТАТУЙ (Ratatoutille) се разпределя по чинии и се поднася топъл или студен.