Козунак по немски
150 г краве масло,
250 г захар,
6 жълтъка,
1 кг брашно,
1/2 л прясно мляко,
6 белтъка,
40 г мая за козунак,
1 чаша нарязани бадеми,
галета,
щипка сол,
2 ванилии
Маята се размива с малко от прясното мляко и 1 лъжичка захар. В дълбок съд се слага маслото и се разбива с миксер на пяна. Прибавят се захарта и един след друг жълтъците, като се бърка непрекъснато. Добавят се маята и брашното и като се разбърква добре, се прибавят млякото, солта и ванилиите. Тестото се меси с миксер, докато започне да се отделя от съда. Отделно се разбиват белтъците на гъст сняг и се прибавят към тестото. Разбърква се леко и се разпределя в две форми за козунак, предварително намазани с масло и наръсени с галета. Оставят се за 2 — 3 ч да се вдигнат и се наръсват с нарязаните бадеми. Пекат се в умерена фурна. Опечените козунаци се изваждат от формите да изстинат и отгоре се наръсват с пудра захар.