Лесно козуначено руло
360 г козуначено тесто , 100 г стафиди, 4 супени лъжици ром, 100 г захар, 100 г цели бадеми, 50 г пудра захар, 1 яйце, 50 г краве масло
Приготвя се сироп от рома, захарта и 100 мл вода и в него се накисват стафидите за 1 ч. Тавичката се намазва с масло. Върху дъска, наръсена с брашно, се разточва тестото по дължина. Наръсва се с отцедените стафиди и се навива на много стегнато руло. Слага се във вид на кръг в тавичката, в средата на която има чаша. Двата края на рулото се залепват добре един към друг с разбитото яйце. Оставя се да втасва при стайна температура около 2 ч. Когато се вдигне до 3/4 от височината на съда, отгоре се наръсва с бадемите. Фурната се загрява предварително до 200°С. Рулото се пече 30 мин, като за да не прегори отгоре, 20 мин след началото на печенето се покрива с алуминиево фолио. За да се провери дали козуначеното руло е опечено, се пробожда с нож. Ако той остане сух, значи рулото е опечено. Козунакът се изважда горещ от формата и веднага се намазва с разтопеното масло и се наръсва с пудрата захар.