Лесен козунак рецепта
7-8 яйца, 2 ½ чаши прясно мляко, 2 пакетчета масло (250 гр.) 2 ½ - 3 ч.ч. кристална захар, кората на 1 голям лимон или лимонова есенция, 5-6 ванилии, кубче прясна мая за хляб, щипка сол, повече от килограм брашно.
Маята се размива на каша с ½ ч.ч. топло (не горещо) прясно мляко. Прибавя се брашно до получаване на рядка каша и се оставя на топло да втаса много добре. Тестото се меси в по-голям съд (най-добре леген,който използувате за такива цели). В него се разбиват добре яйцата със захарта, прибавя се топлото прясно мляко, втасалата мая, солта, настърганата лимонова кора, ванилията и разтопената мазнина. Разбърква се добре и започва да се прибавя брашно като се меси постоянно до получаването на меко тесто. Много е важно да се меси много добре тестото и да не стане прекалено твърдо. Готовото тесто се намазва отгоре с мазнина , покрива се с чиста кърпа и се оставя на топло да втаса много добре. Трябва да увеличи обема си двойно. Втасването отнема поне 2-3 часа в зависимост от температурата понеже в тестото има захар. За да улесня втасването аз правя следното нещо: напълвам един голям леген с гореща вода и в него поставям съда с тестото, като от време на време доливам гореща вода. След като втаса напълно от тестото се оформят дълги парчета във формата на рула и се сплитат на плитка. Тестото трябва да се оформя на рула като се изтегля и усуква,за да стане козунака на конци. Получават се 7 големи козунака. Тестото може да се оформи и по друг начин. Може в козунаците да се сложи и плънка от орехи и канела, стафиди, сладко, мармалад или плънка по ваш избор. Всеки козунак се поставя в подходяща форма или тава намазана с мазнина и се оставя да втаса на топло. След втасването се намазват с разбит жълтък и се поръсват с кристална захар обилно. Могат да се украсят с белени пресни бадеми (бадемите се белят лесно като преди това се накиснат в топла вода). Пекат се в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. След като са готови се вадят от формите и се покриват с чиста кърпа.