Козунак с рядко тесто
1 кг брашно
4 ч.ч. прясно мляко
800 г захар
1 ч.ч. масло
1 ч.ч. олио
2 бр. яйца
щипка сол
кората от 1/2 лимон
40 г мая
10 г бакпулвер
600 г от брашното се забърква с почти половината от хладкото мляко да образува рядка каша. Предварително в това мляко, е размита маята. Прибавя се 1 с.л. захар и 1 щипка сол. Така приготвената козуначна мая (маяно тесто) се слага да втаса на топло място за около 1 час. Когато обемът се увеличи двойно започва месенето. Брашното се пресява, прибавят се разбитите яйца, прибавя се захарта, предварително разтворена в останалото затоплено прясно мляко и втасалата мая (маяното тесто), бакпулверът и кората от лимона. Маслото и олиото се смесват и разтопяват в микровълнова печка или на слаб котлон. Меси се около 20 минути като се потапят ръцете в мазнината - така мазнината се вкарва в тестото, а и не се използва брашно за омеването и тестото остава по-меко. Втасва около 2 часа на топло. Втасалото тесто се разделя по форми и тави. Тавите се пълнят до половината. Втасват още около 2 часа на топло. Отначало се пекат на силна фурна 200 С, а после се допичат в умерена.