Козунак и козуначни кифлички
5 бр. яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 пакетче прясна мая - 25 г
14 сл. захар
1/4 ч.л. сол
кората на 1 бр. лимон (настъргана)
280 г локум
1/2 ч.ч. дребно смлени орехи
1 с.л. какао
1/2 ч.ч. стафиди
захар за поръсване
В купа слагаме маята с малко сол и захар и заливаме с 1/2 ч.ч. затоплено мляко. Разбъркваме и добавяме брашно - да се получи гъста кашичка. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса. През това време нарязваме локума на лентички и настъргваме кората на лимона.
В купа слагаме 3 бр. яйца и 2 бр. белтъци (двата жълтъка отделяме в чашка за намазване на козунаците). Разбиваме, добавяме захарта, млякото, кората на лимона, олиото и накрая втасалата мая. Добавяме малко по малко брашно като непрекъснато разбъркваме. Изваждаме сместа на плот и продължаваме с месенето като добавяме брашно. Аз, блъскам, (удрям в плота) тестото най-малко 100 пъти - това го знам от баба ми. По този начин влиза въздух и тестото става по-добро. Месим, докато се появят мехурчета по повърхността. Слагаме тестото в купа, завиваме с кърпа и оставяме да втаса (да се надигне и удвои размера си). Втасалото тесто изваждаме на намасления обилно плот и разделяме на 3 части. Всяка една разделяме на още 3 и с маслени ръце (козуначено тесто не се точи) раздърпваме за да се получи лентичка. В едната слагаме локум, в другата стафиди, а в третата орехите, смесени с какаото и няколко капки мляко. Лентите заплитаме на плитка, поставяме в кексова тавичка, намазваме с разбития жълтък и поръсваме със захар. Оформените козунаци оставяме на топло - отново да удвоят размера си. Поставяме в леко загрята фурна. Печем на 150-170С.
* По същата рецепта приготвям и козуначени кифлички, но в тях слагам само локум. За кифличките също разделям цялото тесто на 3 части. Всяка една раздърпвам с ръце върху обилно намаслен плот и с намаслени ръце. Когато тестото е добре омесено и втасало е лесно за обработка. От всеки кръг изрязвам с много остър нож по 9 триъгълничета. Слагам парченца локум в широката част и навивам.