Конфитюр от портокали
10 портокала
3 лимона
3кг захар
Портокалите се обелват и вътрешността им се нарязва на кубчета или резени. Лимоните се остъргват, останалата кора се обелва, вътрешността им се нарязва на кубчета или резени и се почиства от семките. Корите от портокалите и лимоните се заливат със студена вода и се кипват. Варят се на тих огън около половин час. Водата е силно ароматна, но е много горчива, затова се употребява за други цели. Сварените коли се слагат в сито да се отцедят, а след това се смесват с портокалите и половината от захарта. Оставят се 1 нощ, прибавя се останалата захар и сместа се вари, докато капката сироп върху порцеланова чинийка не се разлива. По време на вареното пяната се обира само в началото, докато е бяла на цвят, щом стане оранжева се оставя да ври със сиропа. Когато конфитюрът е готов се сипва в сухи предварително затоплени буркани, след като изстинат бурканите се завързват с пергамент или целофан.