Конфитюр от смокини
2 кг. смокини
1 ½ кг. захар
100 мл. вода
1 ч.л. лимонена киселина (лимонтозу)
1 ч.ч. нарязани запечени орехи или бадеми (белени)
Начин на приготвяне:
Орехите се нарязват и запичат във фурна на 180°С за около 10 минути. Смокините се измиват и обелват, след това се нарязват на кубчета.
Слагат се подходящ съд на котлона и се заливат с водата. Добавя се захарта. Разбърква се непрекъснато докато захарта се стопи. Когато смокините пуснат сока си, огънят се усилва и се оставя да ври докато се изпари течността – от време на време се разбърква. Когато течността намалее, огънат се намаля и конфитюра се сварява до нужната гъстота, при непрекъснато бъркане. Преди да се свали от огъня се добавя лимонтозуто. Сваля се от огъня, добавят се предварително запечените орехи и се разбърква. Готововият конфитюр се насипва горещ в чисти и сухи беркани. По желание се стерилизира или бурканите се нахлупват на капачката докато истинат.